Retroa sisustukseen väreillä

Retrosti sisustaminen on omalla tavallaan monimutkaista. On helppo ymmärtää, miksi jotkut haluavat luoda uudelleen menneisyyden komeita sisustusratkaisuja hahmottelevan tunnelman. Sitten taas toisaalta pienikin epäonnistuminen lopullisessa toteutuksessa saattaa aiheuttaa lapsuuden mummolaa muistuttavan lopputuloksen. Retrosisustus kattaa monenlaisia tyylejä, sisältäen esimerkiksi 50-luvun skandinaavisia huonekaluja, 60-luvun upeita ”moderneja” tyylejä ja 70-luvulla tutuiksi tulleita voimakkaita, mutta maanläheisiä pintoja.

Erilaisia värimaailmoja retrosisustukseen

Sanonnan mukaan vähemmän on enemmän, mutta retrotyylissä monesti enemmän on oikeasti enemmän. Oranssi on yksi retrohenkisimmistä väreistä, ja kun se yhdistetään tummempiin ruskeisiin sävyihin, lopputulos on näyttävä. Hieman kirjavampi, mutta silti toimiva kokonaisuus syntyy yhdistelemällä oranssia ja vastavärispektristä vihreää tai lilaa. Kauniilla seinäkuvioinneilla, kehyksillä ja peileillä voi viimeistellä tyylin. Esimerkiksi BGA myy kehyksiä ja muita sisustustavaroita, jotka sopivat myös retroon sisustukseen.

Toinen pirteä kokonaisuus on käyttää laajalti valkoista ja vaaleaa harmaata, ja yhdistää siihen tehostevärinä kirkasta punaista. Punaisella voi korostaa esimerkiksi yksittäisiä seiniä tai vaikka kaapistojen yläpuolisia osia. Punaisen sävyistä myös pinkki on hyvinkin retrohenkinen ja toimii hyvin vaalean beigen ja vaaleanvihreän rinnalla. Tehostevärit toimivat erityisesti koristetyynyissä ja muissa sisustuselementeissä, samalla kun luonnollisemmat värit tasapainottavat kokonaisuutta.

Luonnon värit näkyvät muissakin retrosisustusmalleissa. Sisustajat suosivat puisia kalusteita, rottinkia ja niin ikään puisia pintamateriaaleja niin lattioissa, seinissä kuin katossakin. Toisaalta myös erilaisia kivimateriaaleja, harmaavalkoista graniittia ja muita harmaan sävyjä käyttäen voi hyödyntää retrohengessä. Luonnon väreistä vihreä toimii hyvin hieman rauhallisempaan sisustushenkeen: vaaleat vihreän sävyt ja kasvikuviot yhdistettynä valkoisiin pintoihin luo seesteisen kokonaisuuden esimerkiksi makuuhuoneeseen.

Sininen on yksi retrosisustuksen monikäyttöisimmistä väreistä. Sinisen sävyjä voi periaatteessa muuttaa oman mieltymyksen mukaan, kunhan muutkin sisustuksen sävyt muuttuvat samalla ajatuksella. Silmiinpistävä salviansininen sopii hyvin yhteen ruskean ja beigen eri sävyjen kanssa. Hieman rauhallisemman, harmahtavan tummansinisen voi yhdistää hieman tummempiin ruskeisiin ja toisaalta tummiin merellisiin sävyihin. Värikkäämpää yhdistelmää havitteleva voi lisätä vaaleansinertävään sisustukseen oransseja väripilkkuja tai käyttää keskikirjasta sinistä tehostevärinä esimerkiksi matoissa.

Leave a Reply