Retromuoti ja sisustus tulvivat tunnelmaa

Elämää nähneet retrotuotteet ovat nyt kysytympiä kuin koskaan. Tarjolla on taatusti jotakin niin värien ystäville kuin klassikoidenkin metsästäjille. Kysyntää on sekä vaatteille että kalusteille ja sisustustuotteille laidasta laitaan. Asiantuntijat ovat pohtineet, mikä mahtaa selittää niiden kasvavaa kysyntää. Osittain vastaus saattaa löytyä tiukentuneesta taloustilanteesta ja voimistuneesta ekologisuuden trendistä. Toisaalta myös yksilöllisyys kukoistaa voimakkaammin. Menneiden vuosikymmenten aarteista löytyy jokaiselle keinoja toteuttaa omaa yksilöllisyyttään edullisesti ja vaivatta.

Retrovaatteissa miellyttää myös laatu

Retro- ja vintagevaatteissa ytimenä on ajatus siitä, että vaate kantaa mukanaan myös tarinoita edeltävistä käyttäjistään. Haluttuja ovat esimerkiksi asusteet ja leningit 1920-luvulta 1960-luvulla. Näihin sonnustautuneina on nähty niin kotimaisia vaikuttajia kuin maailmantähtiä punaisella matolla. Värikkäämmäksi vaatteet muuttuivat 1960-luvun loppupuolella ja puhkesivat täyskirjavaan loistoonsa 1970-luvun hippivuosina. Näille, kuten myös 1980-luvun retrovaatteille, on omat faninsa ja harrastajansa.

Retrovaatteissa arvostetaan paitsi ainutlaatuista tyyliä, myös laatua. On huikea ajatus, että vaatteet ovat säilyneet parhaimmillaan lähes uudenveroisessa kunnossa vuosikymmeniä, jotkut jopa sata vuotta. Materiaalit ja ompelutekniikka eroavat radikaalisti varsinkin nykyaikaisesta halpatuotannosta, jonka vaatteet on suunnattu kestämään vain yhden sesongin ajan. Oikealla huollolla retrovaatteillakin on vielä paljon käyttöikää jäljellä.

Retrosisustuksella persoonallinen koti

Retrosisustus mahdollistaa kodin pukemisen väreihin, iloon ja yllätyksiin. Se, kuinka yltäkylläiseksi tällaisen sisustuksen haluaa, riippuu jokaisesta itsestään. Retrosisustusesineitä, kuten verhoja, esineitä ja astioita, voi ripotella kodin väripilkuiksi harkiten. Toisaalta rohkeimmat voivat sisustaa kotinsa retrolla vaikka lattiasta kattoon. Hyvällä maulla ja harkiten yhdisteltynä samaan kotiin mahtuvat mainiosti niin 70-luvun kirkasväriset muovituolit kuin Alvar Aallolta peräisin olevat klassikotkin.

Retrosisustuksessa samoin kuin retropukeutumisessakin monen mielestä parasta on se, että kaikki on sallittua. Mitään sääntöä tyylien, värien ja kuosien yhdistelemiselle ei ole. Kun itsensä vaatettaa tai kotinsa järjestää rohkeasti omaa intuitiotaan seuraten, voi luottaa siihen, että epäonnistumisen vaaraa ei ole. Retro tarjoaa mahdollisuuden olla luova ja rohkea. Mikäli jostakin vaatteesta, esineestä tai kalusteesta haluaa eroon, sekin käy helposti esimerkiksi netin suosituissa kierrätysryhmissä. Samoista ryhmistä sekä retroliikkeistä on mahdollista myös tehdä edullisia ja ihastuttavia löytöjä.

Leave a Reply