Kuuntele mummoa

Vanhempien ihmisten neuvot saattavat joskus kismittää nuoria. Usein ne kuitenkin osoittautuvat oikeiksi ja jälkikäteen saattaa harmittaa, ettei mummoa tullut kuunneltua. Monet nykyiset mummot ovat eläneet aikoina, jolloin käyttötavaroista kuten vaatteista, kengistä, harrastusvälineistä ja kodin tavaroista oli pulaa. Niitä huollettiin ja hoidettiin tarkasti. Kengät lankattiin ja vietiin tarvittaessa suutarille. Lakanat ja muut liinavaatteet mankeloitiin tai ainakin vedettiin perheen voimin sileiksi. Sukset ja luistimet olivat sen verran arvokkaita että niiden tuli säilyä koko sisaruskatraalle. Kodin astiastot säilyivät läpi vuosikymmenien eikä parhaimpaa kahviastiastoa nostettu pöytään kuin tärkeinä päivinä.

Tavaratulva on tehnyt nykyajan ihmisistä hyvin suurpiirteisiä, hieman vääränmallinen neuletakki joutaa kiertoon ja viime vuoden talvikengätkin tuntuvat jo kuluneita ja muodista poistuneilta. Mummo pudistelisi päätään mokomalle kerskakulutukselle. Hitaamman elämäntyylin ja laadukkaiden tavaroiden arvostus on kuitenkin laittanut monet miettimään turhaa kulutusta ja tuhlailua. Oliko mummon vinkeissä ja vanhan ajan tavoissa sittenkin opetettavaa

Senior woman wearing sunglasses and baseball cap

meille nuorille? Mummoilu on sitä paitsi nykyisin muotia, joten langan ja neulan ottaminen käteen ei ole noloa nuoremmillekaan.

Mummoilun uusi aika

Nykyajan ihmisillä olisi paljon opittavaa entisajan vaatehuollosta. Nykyisin tarjolla on laadukkaita kenkiä eri tilanteisiin. On näppärää tilata kengät netistä. Kenkien ostaminen on hankinta, johon kannattaa panostaa oman terveyden vuoksi. Kenkien oikeanlainen huoltaminen pidentää niiden käyttöikää, ylläpitää ulkonäköä sekä jalan mukavuutta. Lankkaaminen, pohjallisten pesu, erityyppisten kenkien pinnan suojaaminen ja pienten vaurioiden hoitaminen suutarilla tekevät ihmeitä. Moni vilkaisee ensimmäisenä ihmisessä kenkiin. Hyvin hoidetut, tyylikkäät ja puhtaat kengät ovat käyntikortti niin työhaastattelussa kuin myös erilaisissa tilaisuuksissa. Moni mummo lankkasi, puhdisti ja hoiti entisaikana nahkanilkkureitaan niin hyvin, että ne pysyivät lestissään ja kiiltävinä useamman vuoden.

Mummon vinkit ovat hyvä apu ostoksille lähtiessä sillä niiden avulla syntyy usein selvää säästöä. Hintatietoinen vanhan ajan ihminen ei osta kymmentä sorttia siivousaineita, kolmea erilaista kengän suihkutukseen tarvittavaa suojaa tai kalliita tahranpoistoaineita. Tarkka mummoilija ottaa selvää ja luottaa entisaikoina jo likaa räjäyttäneisiin edullisiin tuotteisiin kuten soodaan, sitruunaan ja etikkaan. Kodin puhdistamiseen tarvittavat tuotteet löytyvät useimmilta kotoa.

Kokeilemalla oppii, että entisajan tiukan talouden aikana jouduttiin keksimään keinot ja aineet, joilla arki pysyi järjestyksessä. Aina ei ollut varaa hankkia uusia kenkiä tai palttoota mutta edellisen talven ostokset kelpasivat hyvin vielä pitkään hyvän huoltamisen avulla. Turhan tavaran ja tuhlailun aikakauden jälkeen mummon vinkit ovat nousseet aivan uuteen arvoonsa, niissä piilee viisautta, josta on hyötyä käytännössä niin budjetin kuin ympäristönkin suhteen.

Leave a Reply