Vanhanajan keittiö – entisajan reseptit ovat taas hittejä

Mummon lihapullat ja vanhanajan riisipuuro pitävät pintansa, vaikka lähes kaikista kaupungeista löytyykin nykyisin etnisiä ravintoloita. Suomalaiset ovat innokkaita erilaisten makumaailmojen tutkijoita, kotikeittiöissä kokeillaan niin sushin valmistusta kuin myös aina suositun italialaisen keittiön herkkuja.

Viime vuosina suomalaiset ravintolat ovat nähneet uuden tulemisen, perinneruokaa ja sisustuksessaan kansanperinteitä tarjoavat paikat houkuttelevat niin suomalalaisia kuin myös ulkomaalaisia matkailijoita. Pohjoinen keittiö on noussut hitiksi myös maailmalla, alueemme marjat, kalat ja riista ovat monille ulkomaalaisille eksoottisia herkkuja ja ne edustavat myös samalla terveellisiä elämäntapoja. Suomessa on laajalti puhdasta luontoa, jonka antimista nautiskelu on monen ulkomaalaisen mielestä etuoikeus.

Suomessa ruuan iloista ei ole nautittu kuten vaikkapa Etelä-Euroopan maissa. Ruoka on syöty nopeasti, maatilan tiukkaa työmoraalia noudatellen. Oman maan antimista on rakennettu mahdollisimman ravinteikas mutta yksinkertainen ateria. Tuntikausien ruokaorgiat keskellä viikkoa ovat tuntematon käsite suomalaisille. Jälkiruuat tai useammat ruokalajit eivät ole koskaan kuuluneet suomalaiseen ruokakulttuuriin. Pääasiassa on ollut itsensä ravitseminen mutkattomasti. Moni muistaa taatusti omien isovanhempiensa herkkuruuat, jotka olivat usein perunaa, silliä ja itse tehtyjä lihapullia. Markettien valikoimat olivat kalpea aavistus nykyisistä automarkettien pitkistä hyllyriveistä eikä ravintoloissa käyty kovin usein, jos koskaan.

Niin ruuan suhteen kuin monen muunkin asian suhteen huokailemme usein vanhoja hyviä aikoja. Ennen kaikki oli paremmin,

helsinki, finland - June 30, 2014: people are shopping vegetable at historical covered market at port of helsinki finland

vai oliko sittenkään? Hintatutkimus ruokamenoista ennen ja nyt paljastaa kuitenkin, että ennen palkkamenoista lohkesi huomattavasti isompi siivu ruokaan kuin nykyisin. Oliko yksinkertaisempi ruokavalio sitten terveellisempi jakaa taatusti mielipiteitä. Ennen markettien valikoima koostui lähinnä kotimaisista tuotteista, mutta nykyisen globalisaation myötä marketteihin ovat saapuneet eksoottiset mausteet ja hedelmät. Makuelämykset ja vaihtoehdot ovat lisääntyneet mutta samanaikaisesti tieto ruuan alkuperästä on himmentynyt.

Vanhanajan keittiön elvyttäminen ja pohjoisen ruokakulttuurin arvostus ovat tervetulleita trendejä. Oman maan antimissa on runsaasti voimaruokaa, miksi siis ostaa toiselta puolelta maapalloa tuotuja ihmeaineita? Ihastelemme Italian lomalla paikallisia herkullisia villiyrttejä ja maiskuttelemme Thaimassa ravitsevia hedelmämehuja. Moni onkin unohtanut että suomalaiset villiyrtit olivat ennen osa suomalaista ruokavaliota, nokkosta, voikukkaa ja mesiangervoa on edelleen saatavilla helposti pientareilla ja pihamailla. Loppukesästä metsät odottavat sienestäjiä ja marjastajia noukkimaan jokamiehen oikeuden suomaa ilmaista voimaruokasatoa. Unohtunutta punaista lankaa suomalaiseen kotiruokaan voikin lähteä metsästämään yrttien ja marjasatojen seasta.

Leave a Reply