Hyvä vaate- ja kenkähuolto on jokaisen käyntikortti

Vintage eli vanhan ajan muoti on tullut varmasti jäädäkseen. Ajan patinoimat merkkilaukut, nahkatakit ja menneiden vuosikymmenien kellohameet ovat jatkuvasti muodissa. Vanhan ajan vaatteiden joukosta voi tehdä yksilöllisiä löytöjä, vaatekappaleita joita ei tule vastaan muiden yllä.

Turkish antiquities at the flee-market in Cappadocia, Central Turkey

Kierrätys ja kirpputorit ovat suosittuja Suomessa. Suomalaisittain hyväkuntoisten vaatteiden uusiokäyttö on järkevää ja ekologista, siinä säästää omaa pussia ja samalla myös luontoa. Harmi, ettei samanlainen ajatusmalli ole kuitenkaan vielä maailmanlaajuinen, sillä monin paikoin suositaan edelleen uutta ja kiiltävää eikä toisten vanhoja tavaroita haluta käyttää.

Kivijaloissa seisovien kirpputorien ohi ovat ajamassa nettikirpputorit, niiden suosio perustuu helppouteen ja nopeaan liikkuvuuteen. Ostaja voi vertailla samanaikaisesti eri nettikirpputorien tuotteita ja hintoja, myyjien on helppo asettaa hinta sopivaksi vertailemalla muiden myynnissä olevia tuotteita. Erityisesti lastenvaatteet ja -tarvikkeet ovat kysyttyä tavaraa, jopa niin että osa lastenvaateketjuista käy kovaa kilpailua kirpputoritarjontaa vastaan. Kierrätettäväksi tavaraksi kelpaa moni, muttei kuitenkaan ihan kaikki. On hyvä miettiä turvallisuuden ja terveyden kannalta mihin tuotteisiin on parempi sijoittaa ja ostaa ne uusina ja mistä taas voi säästää.

Kaikkia käytettyjä tuotteita ei kannata ostaa

Lasten turvaistuimen ostaminen käytettynä on aina riski. Istuin on saattanut olla kolarissa ja saanut vaurioita, joita ei silmämääräisesti heti huomaa. Kengät puolestaan ovat muotitavaraa kuten vaatteetkin mutta niiden merkitys terveyden kannalta on eri luokkaa takin kanssa. On suositeltavampaa tilata kengät netistä juuri oikeaa käyttötarkoitusta ja omaa jalkaa varten. Käytetty kenkä on muotoutunut jo edellisen omistajan jalan muotoiseksi. Mahdolliset astumisvirheet saattavat aiheuttaa ongelmia tulevalle käyttäjälle. Vaarana ovat myös jalkasienitartunnat, joiden näkeminen on mahdotonta.Tori_kirpputori2009 Panostaminen kenkään maksaa itsensä aina takaisin. Laadukas ja omalle jalalle sopiva jalkine estää monenlaisia nivel- ja luustovaivoja. Kenkävalikoima erityisesti nettikaupoissa on nykyisin niin laaja, että jokainen löytää omaan makuun sopivia malleja, jopa vanhan ajan muodin kanssa samassa linjassa olevia kenkiä.

Aina vanha ja kauniisti kulunut vaate ei ole ollut muotia. Ennen tuliaisena Lontoosta tai muualta maailmalta saatu vaatekappale oli arvokas ja sitä ihasteltiin koko kulmakunnan toimesta. Vaatevalikoima kotikaupungissa saattoi olla hyvin köyhä eikä monella ollut varaa hankkia kalliita merkkituotteita. Ketjuliikkeiden ja halpatuotantovaatteiden lisääntyminen toi samat vaatteet kaikkien ulottuville, nettikauppojen yleistyminen räjäytti potin lopullisesti. Samat mekot ja kengät voi tilata niin Kirkkonummelle kuin Kemiin, joko ulkomailta tai Suomesta. Valtavan vaatetulvan seassa päätään nostaa juurikin yksilöllisempi vintage, vanhasta ja kuluneesta on tullut uutta ja yksilöllistä. Mummon vintit ja äidin vaatekaapin aarteet ovat nousseet aivan uuteen arvoonsa.

Leave a Reply