Mistä retro-tyylisiä vaatteita kannattaa hankkia?

Kiinnostavatko sinua 50-luvun kellohelmaiset hameet ja naisellinen tyyli? Vaiko kenties 60-luvun siro ja tyttömäinen tyyli? Tai ehkä kuulut sittenkin niihin ihmisiin, joiden mielestä kasari permanentteineen ja villeine vaatteineen oli muodin parasta aikaa. Moni ei rohkene pukeutua täysin retrotyyliin arkipäivisin, mutta näyttävää fiftarimekkoa saattaa olla mukava käyttää vaikkapa juhlapäivänä. Tai jos täysin retrotyylinen asukokonaisuus tuntuu liian rajulta, aina voi yhdistellä joitain retroelementtejä nykypäiväiseen pukeutumiseen.

Fanititpa sitten mitä retrotyyliä tahansa, olet saattanut tuskailla sen kanssa, mistä juuri kyseiseen tyyliin sopivia vaatteita löytäisit. Tai ehkäpä löydät haluamallesi vuosikymmenelle sopineita vaatteita, mutta se onkin sitten toinen juttu, löydätkö juuri omaa silmääsi miellyttäviä vaatekappaleita. Varsinkin jos olet yrittänyt koluta kirppareita retrovaatteiden toivossa, on vastaasi saattanut tullaa useita kulahtaneita riepuja tai tunkkaisen hajuisia jopa vuosikymmeniä varastossa lojuneita vaatteita.

Mistä retrovaatteita kannattaa etsiä?

Retrotyylisiä vaatteita voi löytää yllättävänkin monesta paikasta. Alla on listattu muutamia yleisimpiä paikkoja, josta kyseisen tyylisiä vaatteita voi löytää helposti:

Kirpputorit

Kaikista suurin todennäköisyys törmätä aitoihin retro– ja vintage-vaatteisiin on toki erilaisilla kirpputoreilla. Suomi on täynnä niin itsepalvelukirpputoreja kuin sellasiakin kirppiksiä, joilla myyjät ovat paikalla myymässä omia vaatteitaan ja tuotteitaan. Ei kannata missään nimessä myöskään unohtaa erilaisia järjestöjen pitämiä kirpputoreja; esimerkiksi UFF, Punainen Risti ja Fida myyvät saamiaan vaate- ja tavaralahjoituksia kirpputoreillaan. Jos tällaisiin kirpputoreihin ei ole tutustunut aikaisemmin, saattaa olla siinä luulossa, ettei tavaransa ilmaisina lahjoituksina saaduista paikoista voi löytyä myynnistä laadukasta tavaraa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, vaan erilaisten järjestöjenkin kirpputoreilta voi löytää todella laadukkaita ja hyväkuntoisia vaatteita.

Kierrätyskeskus

Eikä missään nimessä kannata myöskään unohtaa kierrätyskeskuksia, joita löytyy lähes jokaisesta kaupungista. Näihinkin ihmiset saavat viedä ilmaiseksi vanhoja tavaroitaan ja vaatteitaan, ja kierrätyskeskus myy ne sitten huokealla hinnalla eteenpäin. Ennen kierrätyskeskukseen suuntaamista kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että kaikki kierrätyskeskukset eivät välttämättä myy vaatteita, mutta monia vaatteita myyviäkin kierrätyskeskuksiakin löytyy.

Nettikirpputorit ja -kaupat

Jos kuitenkin asut paikkakunnalla, josta kirpputoreja tai kierrätyskeskuksia ei löydy, ei huolta; nettikin on onneksi täynnä monenlaisia kirpputoreja. Tunnetuimpia netin kirpputoreista ovat esimerkiksi Tori ja Huuto.net. Netistä löytyy kuitenkin myös useita pelkkiin retro- tai vintage-vaatteisiin erikoistuneita kirpputoreja tai nettikauppoja. Myös Facebookistakin löytyy useita vaatteiden myyntiin tarkoitettuja ryhmiä.

Toki jos vaatteidesi ei tarvitse olla aitoa vintagea, vaan riittää, että ne ovat pelkästään retro-tyylisiä, kannattaa tarkastaa aivan tavallistenkin vaatekauppojen valikoima. Erilaiset retrovaatteet ja asusteet tulevat säännöllisin väliajoin uudelleen muotiin, joten saatat yllättyä siitä, millaisia löytöjä ihan tavallisia vaatteita myyvästä kaupasta teetkään. Jos hoidat vaateostoksesi mieluiten netissä, Kids Brand Store on hyvä paikka etsiä lapsille tyyliin sopivia vaatteita.

Muokkaa vaatteet itsellesi sopiviksi

Jos vastaasi tulee täydellisen näköinen retrovaate, mutta se ei kuitenkaan istu sinulle hyvin, ei vaatetta kannata heti hylätä. Hyväkuntoisia ja juuri omaa silmääsi miellyttäviä aitoja vintage- tai retrovaatteita ei välttämättä ihan joka päivä tule vastaan, joten monesti voi olla hyvä idea ostaa sellainenkin vaate, joka ei sovi sinulle täydellisesti. Vaatteet saa nimittäin melko helposti muokattua sopivan kokoisiksi, jos sinulla on yhtään ompelutaitoja. Ja vaikka ei olisikaan, vaatteen tuunaaminen ammatilaisräätälillä ei välttämättä tule paria kymppiä kalliimmaksi.

Leave a Reply